Træ

Dette indlæg er et betalt indlæg - det indeholder betalte links.

En gennemgående tendens i de sidste 3-5 år har været, at der er mere fokus på økologi, bæredygtighed og grønt forbrug. Tendensen har i dag bidt sig så godt fast, at bæredygtige produkter gør sit indtog i helt almindelige danske hjem. Efter debatten om mikroplast er bomuldskarklude for eksempel blevet moderne, og flere og flere danskere køber elbiler.

Masseforbrug tærer på kloden

En af årsagerne til, at bæredygtige løsninger vinder frem, er, at vi har fået øjnene op for, hvordan vores forbrug påvirker Jorden. Vores masseforbrug af tøj, mad og elektronik tærer på ressourcerne, og vi forbruger ofte mere, end hvad vi har. Derfor vinder genbrug og ”upcycling” frem – især i de større byer.

Upcycling betyder groft sagt, at man tager noget gammelt og laver noget endnu bedre ud af det. Det sker for eksempel, når du bruger en gammel europalle som sofabord eller sengebund, eller når du laver en gammel sponsor-t-shirt om til en lækker sommertop.

Og netop tøj er et sted, hvor du nemt kan være med på den grønne bølge – til fordel for både dig og miljøet. Det er nemlig ofte billigere at lave sit tøj selv, og køber du genbrug, sparer du kloden for en hel masse forurening.

Bæredygtigt tøj

På nettet kan du finde en hel masse videoer og billeder af ”DIY”s om, hvordan du kan genbruge og upcycle gammelt tøj, så det føles som nyt. Du kan også gå på jagt i dine lokale genbrugs- eller second hand-butikker og være heldig. Der gemmer sig nemlig masser af gode fund derude, så det er bare med at komme i gang.

Du kan også prøve at lave dit tøj selv, hvis du har mod på det. Det er en sjov udfordring, og selvom det måske ikke bliver perfekt første gang, får du helt sikkert en masse hyggelige stunder ud af det.

De mest almindelige måder at lave sit eget tøj på, er ved at sy eller strikke det. Begge dele kræver relativt lidt udstyr, men hvis du ikke har en symaskine, er strikning klart det nemmeste at komme i gang med. Du kan for eksempel bruge garn fra danske Hjertegarn eller økologisk garn, som belaster miljøet endnu mindre.